La implementació dels envasos reutilitzables als establiments d'Àrees a les estacions d'Atocha (Madrid) i Sants (Barcelona) ha servit per identificar el nivell de maduresa dels consumidors en hàbits més sostenibles, així com identificar punts crítics i de millora per als sistemes de reutilització.
El potencial de millora és altíssim, en els diferents escenaris que s‟han analitzat, es podria assolir un 97% d‟estalvi d‟emissions de CO2 si es passessin totes les referències d‟envasos d‟amanides a reutilitzable. En el cas del projecte pilot que ha tingut una durada de dos mesos, i que s'ha ofert dos tipus d'amanides a l'envàs reutilitzable, mentre convivia amb l'envàs d'un sol ús, s'ha demostrat que molts consumidors i consumidores no estan en el moment idoni per acceptar les condicions del sistema (descàrrega de l'App, introducció de dades, compra, etc.)
Durant aquests quatre mesos, s'han venut un total de 56 amanides en envasos reutilitzables, fet que ha suposat un estalvi d'1,2 kg de plàstic d'un sol ús. Aquestes vendes només representen un 1% de les amanides totals venudes en aquests establiments. Si s'aconseguís canviar totes les referències a reutilitzables, es podria estalviar 1.000 kg de plàstic destinat a envasos d'un sol ús. L'envàs està dissenyat per assolir 200 usos, però amb l'estudi de la petjada de carboni i anàlisi ambiental realitzada per inèdit, s'ha identificat que, a partir dels 6 usos, ja es millora l'impacte ambiental de l'envàs reutilitzable comparat amb el d'un sol ús, tenint en compte fins i tot l'impacte ambiental de les fases de logística inversa i el rentat.
Des de totes les empreses participants del projecte, s'han fet tasques de difusió, incloent formacions a l'equip i també seguiment als establiments per acompanyar els consumidors en la compra del producte, però, els resultats del pilot mostren que un nivell més alt de conscienciació i un canvi d'hàbits és necessari per incrementar l'interès dels consumidors en aquest tipus d'iniciatives.
Al llarg del projecte pilot també s'han realitzat diversos seguiments i estudis d'usabilitat, i les principals barreres que han destacat han estat les relacionades amb el moment de consum. A les estacions de tren, habitualment les persones es desplacen amb pressa, cosa que augmenta la necessitat de conveniència i el seu vincle amb els envasos d'un sol. Precisament per això, cal continuar innovant en solucions d'un sol ús com aquesta.
*El proyecto AEI-010500-2022b-90 está cofinanciado por el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo (MINCOTUR) mediante la segunda convocatoria de AEIs del 2022 en el marco de las ayudas Next Generation y el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.
Buscador de continguts del clúster
Comentaris